Wat is decubitus

Decubitus, ook wel doorligwonden, zijn beschadigingen aan de huid en het onderliggende weefsel door langdurige druk- en schuifkrachten. Ze komen vaak voor bij bedlegerige mensen die zelf niet van houding kunnen veranderen of niet voelen wanneer het nodig is van houding te veranderen.

Decubitus is extreem pijnlijk voor patiënten, verhoogd de werkdruk van verpleegkundigen en kost de EU jaarlijks meer dan €15 miljard.

Image
Image
Image
Image

Decubitus cijfers

0.000.000

per jaar kost de verzorging van decubitus in Nederland. [2]

0.8%

van de mensen ontwikkelt decubitus in de acute zorg. In de chronische zorginstellingen ontwikkelt 7.1% van de mensen decubitus. [1]

0%

reductie in decubitusrisico mogelijk door de houding van de mensen te monitoren. [3]

Decubitus preventie

Er zijn drie aspecten die invloed hebben op de ontwikkeling van decubitus:  immobiliteit, voeding, en huidconditie.

Door immobiliteit is het voor de persoon vaak lastig om zelf van houding te veranderen. De verpleegkundigen helpen de mensen hiermee. 

Er wordt een wisselhoudingsschema opgesteld zodat de druk op de huid afgewisseld wordt.

Het is altijd nodig regelmatig van houding te wisselen

Er zijn hulpmiddelen om de druk te verlichten en af te wisselen, zoals anti-decubitus schuim- en luchtwisselmatrassen. Het blijft noodzakelijk om wisselhouding te blijven toepassen, ook met deze hulpmiddelen.

Uit literatuur blijkt dat het navolgen van het wisselhoudingsschema maar gemiddeld 26% - 69% van de tijd goed gaat. [3-5]

Verpleegkundigen zijn niet continu bij het bed. Dus het is niet zichtbaar wanneer de persoon voor het laatst van houding is veranderd. Daarnaast kan er door de hectiek van de dag van het wisselhoudingsschema afgeweken worden.  Er moet eigenlijk continu aandacht zijn voor wisselhouding maar het is zelden acuut. Dit maakt het heel moeilijk om er tussen alle andere wel acute situaties rekening mee te houden.

Het monitoren van de houding en een signaal aan verpleegkundigen geven wanneer de persoon wisselhouding nodig heeft kan het decubitusrisico met 88% verlagen. [3]

Zet de eerste stap naar een decubitus preventieplan

[1.]  R. Halfens et al. (2015), “Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen, Rapportage 2015.”

[2.] Severens et al. (2002), “The cost of illness of pressure ulcers in The Netherlands.”

[3.] Voz et al. (2011), “Efficacy of Monitoring Devices in Support of Prevention of Pressure Injuries: Systematic Review and Meta-analysis.”

[4.] Pickham et al. (2018), “Effect of a wearable patient sensor on care delivery for preventing pressure injuries in acutely ill adults: A pragmatic randomized clinical trial (LS-HAPI study).”

[5.] Schutt et al. (2018), “Pilot study: Assessing the effect of continual position monitoring technology on compliance with patient turning protocols”.